Moshfegh, Ottessa. 2020. Ett år av vila och avkoppling. Stockholm: Modernista. Översättning: Alva Dahl. Originaltitel: My year of rest and relaxation.

“Jag hade ‘gått i ide’ så gott jag kunde i mitten av juni år 2000. Jag var tjugosex år gammal. Jag såg sommaren dö och hösten bli kall och grå genom en trasig spjäla i persiennen.” ( s. 10).

Hon, den namnlösa huvudpersonen, bestämmer sig för att isolera sig i ett år. Det är möjligt genom ett arv efter hennes föräldrar.  

Hon har allt det som kan beskrivas som åtråvärt, en universitetsexamen i konst, ett arbete på ett exklusivt galleri, en våning på Manhattan, skönhet och allt hon kan önska sig av mode och design, men hon är olycklig.

En förutsättning för nedfrysningen är den psykiater som hon har hittat och som direkt skriver ut ett helt bibliotek med lugnande och sömngivande mediciner, och inte tvekar det minsta att skriva ut mer och mer psykofarmaka.

“När dvalan var över skulle jag vakna upp – föreställde jag mig – och betrakta mitt tidigare liv som ett arv.” (s. 203).

Hon tillbringar nu året i dvala. När hon går ut, så är det bara till närbutiken för att handla kaffe eller apoteket för att hämta medicin. De timmar hon är vaken ser hon på film efter film. Hygienen är inte längre viktig och hemmet gror igen. Medicinerna får allt allvarligare biverkningar och hon börjar att få minnesluckor.

Tystnaden, ensamheten och frånvaron av någon som hör av sig, är en outtalad del av handlingen. Det finns bara en självisk älskare som inte alls bryr sig om henne och väninnan Reva sedan tiden på college. Reva och hon når inte varandra som nära vänner, trots Revas alla besök hos henne.

När Revas mamma dör, upptäcker huvudpersonen att hon, efter en minneslucka, sitter på tåget på väg till begravningen. Reva möter henne. Det blir en även en inre resa för henne själv med smärtsamma minnen av förlusten av sina föräldrar inom en mycket kort tid när hon ännu gick på college, och av den ensamhet hon hade i relationerna med dem.

Det väntar en fortsättning i hennes liv.

Det är en sorglig berättelse och en skarp samhällsskildring, men som även är skriven med självdistans och fylld av humor.

Boken finns i vårt Bibliotek

Rosmarie

Läs mer om boken på förlaget Modernistas hemsida:
https://www.modernista.se/bocker/ett-ar-av-vila-och-avkoppling-0
(Hämtad 2024-10-17)