deWitt, Patrick (2013). Bröderna Sisters. Stockholm: Forum Översättning: Manne Svensson

deWitt, Patrick. 2013. Bröderna Sisters. Stockholm: Forum
Översättning: Manne Svensson

Bröderna Sisters är något så ovanligt som en riktig vilda västern. På bokens omslag liknas romanen vid Bröderna Coens filmer, och det är verkligen absurd, rolig och händelserik historia, i samma anda.

De ökända och mytomspunna bröderna Eli och Charlie Sisters är yrkesmördare och de har fått i uppdrag av den mystiske Kommendören att hitta Hermann Kermit Warm, som har fått tillgång till en hemlig metod för att finna guld. Romanen tar sin början i Oregon 1851 och vi får följa dem ridandes över den amerikanska kontinenten till Sacramento i Kalifornien, där guldgrävaren ska finnas.

Under färden ställs de inför oväntade utmaningar. De möter pälsjägare och guldgrävare som hoppas på vinster. Det är en rå och rättslös tid. Bröderna är oskiljaktiga. Eli som är berättaren, är den av bröderna som allt mer börjar att tvivla på sitt uppdrag.

En varning, berättelsen är våldsam, något kapitel läste jag med nästan slutna ögon.

Präriens damm och krutröken har nu lagt sig – sedan jag för några dagar sedan läste de sista raderna. Romanen beskrev en resa fylld av berättelser och karaktärer, så egna och levande att man inte glömmer dem. Jag lyssnar och ser på Youtube-klippet en gång till (se länk nedan) och tycker att jag åter förflyttas tillbaka in i historien.

Romanen har vunnit flera litterära priser och nominerades 2011 till Man Booker Prize, som är en av mest prestigefyllda priserna. Priset delas ut en gång per år till för en roman skriven på engelska som originalspråk. Filmrättigheterna ska visst vara förhandlade.

Det finns en fin animerad film om boken, med animering av Joanna Neborsky och musik av Nick deWitt. Se den gärna och lyssna till musiken!
http://www.youtube.com/watch?v=9bXs1_v2Mik

Boken finns i vårt Bibliotek.

Rosmarie