Mikael Marcimains film Gentlemen kom 2014 baserad på Klas Östergrens romaner Gentlemen och Gangsters. Två år senare återkom han med en ny filmberättelse baserad på romanerna, nu med Klas Östergren själv som manusförfattare. Det blev fyra långa avsnitt. Mitt intresse väcktes för romanerna. Ett manus av en roman är en förändring av ett innehåll till att passa ett annat medium med mindre utrymme. Här är det författaren som flera år senare berättar historien på nytt.

Gentlemen gavs ut 1980. Klas Östergren var 25 år och romanen fick stor uppmärksamhet och blev ett genombrott för honom som författare. 25 år senare ger han ut Gangsters som handlar om samma personer, med tillbakablickar och i nutid. Tre skildringar av samma händelser och personer, vid tre olika perioder i livet. Jag börjar min undersökande läsning.

Östergren, Klas. 2006. Gentlemen: roman. Ny utg. Stockholm: Bonnier. Första utgåva 1980.

Östergren, Klas. 2006. Gentlemen: roman. Ny utg. Stockholm: Bonnier.
Första utgåva 1980.

Gentlemen

Huvudpersonen heter Klas Östergren och är författare. Han tackar motvilligt ja till uppdraget att skriva en nutida version av Röda rummet, hundra år efter Strindbergs samhällsgranskande roman. Bestulen på alla sina tillhörigheter, utom sin skrivmaskin, behöver han förskottet som avtalet ger. På en boxningsklubb möter han den karismatiske Henry Morgan, som är något så motsägelsefullt som boxare och pianist. Henry Morgan erbjuder Klas ett rum i sin stora paradvåning på Hornsgatan, som han med intakt inredning ärvt av sin farbror. Henry Morgan skriver på sitt opus och Klas skriver mödosamt och motvilligt på sin roman. Henry Morgan ger tillvaron ett skimmer och magi med fest, gourmetmiddagar, en förtrollande jul och under huset fortsätter han tillsammans med sin farbrors äldre vänner i det hemliga sällskapet BBB (Berest, Beläst, Belevad), att göra utgrävningar i jakten på en mytomspunnen skatt.

Maud kommer in i berättelsen och blir Henry Morgans älskade, samtidigt som hon har ett förhållande med den betydligt äldre affärsmannen Wilhelm Sterner. Här kommer även en berättelse om en mörklagd tidigare tillverkning av vapen till Tyskland under andra världskriget. Henry har en bror Leo, hyllad poet som ung och nu i mycket dåligt skick. Leo lockas att bli grävande journalist.  Agentromanens spänning tar över skildringen.

Östergren, Klas. 2005. Gangsters: roman. Stockholm: Bonnier

Östergren, Klas. 2005. Gangsters: roman. Stockholm: Bonnier

Gangsters

Romanen börjar i det ögonblick och mitt i den scen där Gentlemen slutar. Klas är ensam kvar i våningen med Maud. Bröderna Morgan är försvunna. Vad har hänt och vem var egentligen hans vän Henry Morgan?  Har Klas anledning att känna fruktan? En mörklagd affär, korruption och förbjuden kärlek. Berättelsen fortsätter med tillbakablickar med hemlighållna händelser fram till nutid i handlingen.

—————————————————–

När jag precis har läst några sidor in i Gangsters, kommer Språktidningen med sitt senaste nummer och det visar sig att den innehåller en intervju av Staffan Eng med Klas Östergren. Gentlemen har beskrivits som en generationsroman som speglar en hel tid. Klas Östergren, menar att ”Gentlemen slösar bort fem romaner, minst.”( s. 36). Han beskriver att han var rastlös och rädd att det skulle bli tråkigt. ”Förr skrev jag bokfestivaler. Nu gör jag solokonserter.” (s. 36). Han berättar även att han inte tackade ja till att skriva manuset, innan han försäkrat sig om att han kunde angripa sina romaner som han ville i filmatiseringens berättelse.

Eng, Staffan. 2016. Den som spar han har. Språktidningen 2: 34-39

————————————————————————————-

Själv tyckte jag om varje berättelseprojekt i sin karaktär och att de på ett raffinerat, intressant och spännande sätt förstärker varandra. Rekommenderar romanerna och TV-serien.

Känner mig nyfiken på romanen Twist och novellsamlingen som kom nyligen och som finns i vårt Bibliotek.

Gentlemen och Gangsters finns i vårt Bibliotek.

Rosmarie