Östras bokblogg

Boktips från läsarna

The left hand of darkness av Ursula K. Le Guin

Le Guin, Ursula K. 1969. The left hand of darkness. New York: Ace Books.

I ett universum där mänskligheten är spridd över flera olika världar skiljer sig planeternas befolkningar från varandra, lika mycket som klimatet gör det. Men en värld står ut från mängden både i sitt klimat och sin befolknings särskillnad, vintervärlden Gethen.

Följ med den utsände jordbon Genly Ai i hans uppdrag att bjuda in Gethen i den mänskliga gemenskapen Ekumenen, en intergalaktisk samarbetsorganisation. Hans uppgift äventyras av hans förutfattade meningar och de stora kulturella skillnaderna som leder till allvarliga kulturkrockar. I kärnan av dessa kulturkrockar ligger skillnaden melllan Ai och getheniernas biologi. I detta banbrytande och fortfarande aktuella sci-fi verk från 1969 utforskar Ursula K. Le Guin, hur könsidentitet påverkar vår uppfattning av världen omkring oss och vad som händer, när den identiteten inte motsvarar våra förväntningar. Gethenierna är nämligen könlösa och samtidigt skiftar mellan könen i en komplex biologisk rytm kallad kemmer.

Max

© 2024 Östras bokblogg. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.