Marklund, Anton. 2022. Under falkens vingar. Stockholm: Norstedts.

”Hur vet jag det, frågar du dig nog nu? Jag kan egentligen inte förklara det. Som jag sa tidigare, ibland bara vet jag saker. Jag förnimmer sådant som finns inom människor.” (s. 15)

En ung kvinna hittas mördad, nära Ramonas och hennes mans hus. Ingen saknar henne och det finns inga spår som skulle kunna förklara vem kvinnan är. I det desperata läget händer det ovanliga, att kriminalpolisen övertalar Ramona att med sin synska förmåga bli delaktig i brottsutredningen, och med stor tvekan bestämmer hon sig för uppdraget.

Ramona arbetar som socionom och har med sig en lång erfarenhet av att möta utsatta människor. I sin egen barndom hörde hon själv till dem som definitivt borde ha fått hjälp av en vuxenvärld. Det är hennes yrkeskompetens, lyhördhet och synska förmåga som ger henne en viktig roll i utredningen. Hon tvekar inför sin lämplighet som brottsutredare, men vågar efter hand lita både på sin kompetens, och allt mer till sin känsla och synska förmåga. Det lockar, men framför allt skrämmer det henne att se bilder av vad som kan ha hänt och av vad som kan bli verklighet.

En äldre granne, som levt hela sitt liv med sin förmåga att se in i framtiden, kallar till sig Ramona och säger:
”­ – Du och jag gör det som måste till för att mörkret inte ska få ta över, säger hon.
– Så det handlar om ont och gott?”
(s. 238)

I det nära samhället och i det svindlande vackra skogslandskapet utanför Skellefteå där Ramona bor, byggs en tät intrig, och utredningen fortsätter i Umeå och Stockholm. Händelserna leder in i en mörk samhällsskildring, och brottet är en del av en internationell brottslighet.

Det nya yrkesuppdraget som medför att Ramona till viss del lämnar den väl kända tillvaro hon haft, får henne att tänker tillbaka och reflekterar över sitt eget liv och de livsval hon gjort. För henne blir det även en inre resa.

Under falkens vingar, är Anton Marklunds första roman om Ramona och en fortsättning är på väg. Den intressanta huvudpersonen, och de skrämmande och drömlika bilder som finns hos henne och som hon ännu inte kan tolka, av vad som kanske är händelser längre fram, oroar läsaren inför nästa kriminalroman.

Boken finns i vårt Bibliotek.

Rosmarie

På förlaget Norstedts hemsida finns en presentation av boken och författaren:
https://www.norstedts.se/bok/9789113116976/under-falkens-vingar
(Hämtad 2023-11-08)