Nelson, Caleb Azumah. 2023. Öppet vatten. Stockholm: Modernista. Översättning: Sofia Nordin Fischer. Originaltitel: Open water, 2021.

”Du får en känsla av att han ibland känner som du: som om du guppar omkring och flyter runt ute på havet och det är en kamp som du inte har valt. Du vill inte gå under.” (s. 123-124).

Han och hon, två unga personer i London, möts och dras magnetiskt till varandra.

De har båda fått stipendium för att studera vid privatskolor och de båda har känt behovet att hitta något eget, han som fotograf och hon som dansare. Senare börjar hon att läsa engelsk litteratur och han att skriva. De delar även erfarenheten av utanförskap och rasism som svarta.

Vågar han, romanens berättare, tro på kärleken, vågar han ta emot den och stanna vid hennes sida? De förstår varandra både direkt och omärkligt på ett sätt som bara två tvillingsjälar kan.

Med sina foton fryser han ögonblicken och granskar dem, men för att komma närmare sina känslor, börjar han att skriva.

”Du kom hit, till boksidan, för att be om förlåtelse. Du kom hit för att låta henne veta att du är ledsen över att du inte lät henne hålla om dig ute på öppet vatten. Du kom hit för att låta henne veta hur egoistisk du var som lät dig själv drunkna.” (s. 140).

Romanens jag är ett Du, som iakttar och berättar om sig själv med ett perspektiv utifrån. Det blir en skarp självrannsakan. Den melodiska och lyriska skildringen lyfter fram känslor och händelser som är viktiga för honom och de ger berättelsen ett dramatiskt flöde.

Musiken i romanen är en fond, klangbotten och puls till hans berättelse. Det brittiska förlaget Viking Books, har till och med sammanställt en spellista till boken på Spotify, se nedan. I romanen finns även böcker och filmer att upptäcka.

Caleb Azumah Nelsons roman har blivit utsedd till bästa debutroman hos Costa Book Award 2021och hos British Book Awards 2022. Den är en minnesvärd roman och ett författarskap att följa.

Romanen finns i vårt Bibliotek.

Rosmarie

Lyssna till romanens musik:
Spotify. Spellista: Open water,  Caleb Azumah Nelson. Listen to this playlist whilst reading Caleb Azumah Nelson’s OpenWater. Viking Books UK. 43 låtar, ungefär 3 timmar och 15 minuter.
https://open.spotify.com/playlist/0JeZD3Jd67kGtSpVeXE488
(Hämtad 2024-01-23)

Det svenska förlaget Modernistas presentation av författaren och hans roman:
https://www.modernista.se/bocker/oppet-vatten
(Hämtad 2024-01-23)

Caleb Azumah Nelsons Instagram:
https://www.instagram.com/caleb_anelson/
(Hämtad 2024-01-23)

Lyssna till Caleb Azumah Nelson berätta om vägen till sitt författarskap och om sin skrivprocess på The National Creative Writing Industry Day, 2021:
https://www.youtube.com/watch?v=ffFKU9p-f6o
(Hämtad 2024-01-23)

Läs mer om The National Creative Writing Industry Day:
https://ncwindustryday.weebly.com/keynote-speeches.html
(Hämtad 2023-01-23)