Strömquist, Liv. 2021. Inne i spegelsalen. Stockholm: Norstedts.

Hur kommer det sig att vi i vårt samhälle idag är så fokuserade på våra utsidor? Och hur kommer det sig att vi så lätt låter oss likriktas efter det vi uppfattar som attraktivt?

Det undersöker Liv Strömquist genom att ge sig ut på spaning i vår omvärld och i kunskapssökande i sitt välfyllda bibliotek.

Strömquist, Liv. 2021. Inne i spegelsalen. Stockholm: Norstedts, kapitel 1: Tjej vid spegel.

Färden börjar i den nära nutiden med influencers bilder. Varför kan vi inte sluta att iaktta och följa andras liv? Förklaringar finner hon hos filosofer, sociologer och tänkare som René Girard, Zygmunt Bauman, Eva Illouz, Naomi Wolf, Edmund Burke, Susan Sontag, Martin Hägglund och hos flera andra personer som har lämnat avtryck i världsuppfattningar.

Strömquist, Liv. 2021. Inne i spegelsalen. Stockholm: Norstedts, kapitel 1: Tjej vid spegel.

Hon stannar till då och då i historien, bland annat hos Lea, Rakel och Josef i Moseboken, Sisi – Elisabeth av Österrike, Karl den store, Marilyn Monroe och Kim Kardashian.

”Men vad var det vi pratade om nu igen?” utbrister berättaren när historiens alla livsödens berättelser får det utforskande uppdraget att blekna, om varför vi söker oss in i spegelsalen.

Strömquist, Liv. 2021. Inne i spegelsalen. Stockholm: Norstedts, kapitel 4: Snövits mamma.

Vår egen mänskliga nutid med utmätt tid finns med, och vid Snövits mammas sida finns Nina 53, Mirja 58, Karin 73, Lena 53 och Ann 72.

Strömquist, Liv. 2021. Inne i spegelsalen. Stockholm: Norstedts, kapitel 4: Snövits mamma.

En skarp, rolig och lärorik grafisk roman där text och bild smälter samman omärkligt. Berättelser ur historien ger färg och liv, och tänkare ger perspektiv. I källförteckningen längst bak får du ta del av böckerna som inspirerat författaren, och som ger dig möjlighet att läsa vidare.

Liv Strömquist är allas önskebibliotekarie. Och Liv, jag längtar efter din nästa bok. Under tiden läser jag gärna om, det du skrivit, ser om din pjäs på Dramaten och rekommenderar det till alla.

Boken finns i vårt Bibliotek, där även Liv Strömquists grafiska romaner, Einsteins nya fru: samlade serier, Den rödaste rosen slår ut samt Liv Strömquists astrologi, finns att låna.

Ps! Liv, om du skulle ha lite tid över, ring mig gärna! Men, vi är nog många idag känner att vi behöver dig.

Rosmarie

Förlaget Norstedts presentation av författaren och hennes bok:
https://www.norstedts.se/119533-liv-stromquist
(Hämtad 2024-09-05)

Liv Strömquists Instagram:
https://www.instagram.com/leifstromquist/
(Hämtad 2024-09-05)

En varg söker sin pod: en podcast om kultur med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli:
https://www.aftonbladet.se/podcasts/ab/program/1200
(Hämtad 2024-09-05)

Missa inte hennes och Ada Bergers pjäs på Dramaten just, som finns att boka biljetter till fram till den 26 november 2024.
Liv och död Strömquist: en komedi om goda råd av Ada Berger och Liv Strömquis
t:
https://www.dramaten.se/repertoar/liv-och-dod-stromquist
(Hämtad 2024-09-05)