Callaghan, Jo. 2023. På ett ögonblick. Stockholm: Modernista. Översättning: Hanna Williamsson. Originaltitel: In the blink of an eye, 2023,

Kriminalintendent Kat Frank är på väg tillbaka till arbetet efter att ha mist sin man. Hon behöver hitta ett mindre farofyllt arbete, nu när hon har ensamt ansvar för sin tonårige son. Hon har stämt möte med polisdirektör McLeish, som är hennes chef, mentor och vän, för att undersöka om det finns något nytt uppdrag för henne.

Hon får ett oväntat erbjudande, om att delta i ett projekt med hög politisk förankring. Den nya inrikesministern vill undersöka om inte AI-assistenter kan vara till hjälp i en växande brottslighet, både som en möjlighet i utredningsarbetet och som en besparingsåtgärd. Kat känner motstånd mot idén, men övertalas av McLeish: “Du är den mest mänskliga kriminalare jag känner, Kat. Du har praktiskt taget ett sjätte sinne. Om någon kan bevisa hur idiotiskt det här förslaget är så är det du.” (s. 14).

Professor Okonedo har utvecklat en AI-assistent som på några sekunder kan genomsöka stora mängder information, och bidra med neutrala analyser utan mänskliga fördomar och förutfattade meningar.

AI-assistenten Lock är en AI-funktion på ett armband, men som kan projiceras som ett digitalt 3D-hologram, som olika alias. Kat möter den som en välklädd, medellång, ung svart man, och som är skrämmande lik en verklig människa. Det är svårt att inte dras in i föreställningen att det är en människa och inte en maskin. Kat konstaterar “Fast det var ögonen som verkligen fick henne ur balans” (s. 25), till och med de känns så levande.

Förutom Lock ingår nu de två unga kriminalkommissarierna Hassan och Debbie i Kats team.

Var nittionde sekund försvinner någon i Storbritannien, enligt statistiken. De börjar att granska olika försvinnanden i området och väljer ut två fall med unga män. Lock kan snabbt gå igenom utredningar, sociala medier, övervakningskameror och statistik, och ge dem underlag.

Kats yrkeserfarenhet och sociala kompetens kolliderar då och då med Locks brist på mänsklig erfarenhet och emotionell intelligens, men Lock drar erfarenheter av varje situation.

Kats leds av sitt starka engagemang och förmåga att föreställa sig tänkbara scenarier. När hon börjar att se ett mönster i försvinnandena, verkar ingen vilja tro på henne. Det ovanliga fallet kommer att beröra Kat privat i högsta grad.

Läs en kriminalroman som är oavbrutet spännande och lyfter samhällsfrågor, men även är en minnesvärd skildring av Kat och personerna nära henne.

Jo Callaghan har själv länge varit verksam inom AI-forskning med fokus på hur våra framtida livsmiljöer kommer att påverkas. Det här är hennes debutroman.

Svenska Deckarakademin utsåg romanen till Bästa översatta kriminalroman 2023. Brittiska Crime Writers’ Association belönade den med John Creasy New Blood Dagger Award 2024 och romanen vann brittiska Theakston Old Peculier Crime Novel of the Year 2024.

Boken finns i vårt Bibliotek.

Rosmarie

Läs mer om författaren och boken på förlaget Modernistas hemsida:
https://www.modernista.se/bocker/pa-ett-ogonblick
(Hämtad 2024-10-08)