Östras bokblogg

Boktips från läsarna

Butcher’s Crossing av John Williams

Williams, John (2015). Butcher's Crossing. Stockholm: Natur & kultur. Översättning: Eva Johansson

Williams, John (2015). Butcher’s Crossing. Stockholm: Natur & kultur. Översättning: Eva Johansson

Det här är en berättelse från Amerika och Westerns tidiga historia. Järnvägsbolagen fick betalt för att bygga järnvägarna västerut och små orter uppstod här och där och vissa försvann lika snabbt. Butcher’s Crossing är en sådan ort som växer upp i pälshandelns spår. Buffelpälsar kan vid romanens början ge stor rikedom. Hit kommer den unge Will Andrews med fullt med pengar på fickan. Han söker det stora äventyret och drömmer om att följa med en expedition på för att jaga buffel. Med sina egna pengar finansierar han en jaktexpedition med vagn, mulåsnor och tre män, förutom Will, med hästar. Den skickligaste jägaren av dem ska ta dem till en klyfta där jägaren en gång för länge sedan såg horder med bufflar. Wills uppgift är att flå bufflarna, något han aldrig tidigare prövat men lär sig vartefter.

Det här är en berättelse om att ha ett mål och att genomdriva det, till vilket pris som helst. Det är också en berättelse om människans drift att utplåna och att aldrig få nog. Bufflarna ligger i högar, ruttnar och drar till sig flugor när jägarna drar hemåt. Samtidigt är jägarna maktlösa mot naturen, vinden, snön, präriens ödslighet och bristen på vatten.

Även denna roman bidrar till bilden av hur USA växer fram och vilka konsekvenser det har för USA idag. Främst tycker jag dock om, och upprörs starkt av, människornas besatthet. Besattheten leder oftast inte till något gott. Romanens något sävliga tempo speglar jägarnas och huvudpersonens eftertänksamhet och de ödsliga vidderna. En vacker roman.

Ulrika Németh

© 2024 Östras bokblogg. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.