Arvidsson, Anna (2017). Ordbrodösen. Stockholm: Rabén & Sjögren

Arvidsson, Anna (2017). Ordbrodösen. Stockholm: Rabén & Sjögren

Ordbrodös Ordet finns inte i någon ordlista.  Där hittar du brodös och får veta att det är en kvinna som broderar, men en ordbrodös ägnar sig inte åt handarbete. Hon skriver istället. Med skrivna ord kan hon styra dina tankar och handlingar. Du märker aldrig när du blir hennes marionett. (s. 7)

Alba hör till en familj där kvinnorna har en särskild förmåga att styra andra människors tankar och handlingar med sina skrivna ord. De kallar sig ordbrodöser. I århundanden har gåvan hållits hemlig inom familjen. Hon har vuxit upp med den tunga vetskapen om att en dag måste även hon axla det stora ansvaret. När hon på sin artonårsdag ska genomgå inträdesprovet, misslyckas hon. Det är något som ingen ordbrodös har gjort innan henne.

Vad är det som egentligen har hänt i hennes familj? Alba är föräldralös och har vuxit upp med sina morföräldrar. Hon lämnar dem och det lilla samhället, för att flytta till en släkting i Stockholm och där börjar hon att försöka utforska familjehistorien. Steg för steg lyckas hon kartlägga sin mammas livsresa och sin egen historia. Alba inser att hon svävar i livsfara. Hennes drömmar spelar en viktig roll och drömmarna leder henne vidare i sökandet. Tiden är knapp för att försöka hitta svaren som kan hindra en katastrof. Den intensiva jakten för henne vidare ut på en resa till Irland.

Den spännande historien är även en berättelse om att söka efter sin identitet, om att upptäcka sina gåvor och om att möta kärleken.

Författaren Anna Arvidssons växte upp i Skogås och Trångsund. Ordbrodösen är hennes debutroman. Om sitt skrivande berättar hon om på bokbloggen Anna skriver under:
http://annaskriverunder.se
Bloggen är ett gemensamt projekt för tre författare som alla heter Anna – Anna Ahlund, Anna Arvidsson och Anna Jakobsson Lund.

Romanen finns i vårt Bibliotek.

Rosmarie