Östras bokblogg

Boktips från läsarna

Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay

Rosnay, Tatiana de (2007). Sarahs nyckel. Stockholm: Bazar. Översättning: Pål Toler

Rosnay, Tatiana de (2007). Sarahs nyckel. Stockholm: Bazar. Översättning: Pål Toler

Jag har 2017 gett mig själv en läsutmaning. Listan har jag plockat från Pinterest som jag sedan modifierat lite. Min lista innehåller 17 punkter och en av dessa är: “En bok med en karaktär med samma namn som du.” För mig med ett ganska vanligt namn blev det inte en utmaning att få tag på en bok. Jag kan tänka mig att det är lite mer av en utmaning om man heter något ovanligt och unikt. Boken som jag valde heter Sarahs nyckel och är skriven Tatiana de Rosnay (utgiven 2006, finns i pocket). Boken har filmatiserats och så jag skulle kunna placera boken under en annan punkt i läsutmaningen, nämligen “En bok som blivit filmatiserad”. Där har jag istället valt Fyren mellan haven av M.L. Stedman.

Sarahs nyckel handlar om de franska judiska barn som fördes bort i Vel’d’Hiv-razzian 1942. En för mig okänd historisk händelse och något som Frankrike helst vill glömma (enligt boken). Sarah bor med sin familj i en lägenhet i Paris. I lägenheten finns ett hemligt rum där syskonen brukar leka. Sarahs yngre bror gömmer sig där när polisen kommer för att hämta familjen för att föra dem till en velodrom där de får vara tills de skickas till olika förintelseläger. Barnen skickas till ett och föräldrarna till ett annat. Sarah låser dörren till det hemliga rummet där brodern gömmer sig och gör sedan allt som står i hennes makt för att komma tillbaka till lägenheten för att släppa ut brodern. Nyckeln har hon hela tiden med sig.

Historien utspelar sig på två plan. Samtidigt som vi får följa Sarah får vi också följa en “modern” amerikanska, bosatt i Frankrike. Hon är journalist och får i uppdrag att skriva om Vel’d’Hiv-razzian och börjar därför rota i saker som fransmännen i allmänhet och hennes mans familj i synnerhet gärna inte vill prata om. Hemligheter uppdagas och det blir riktigt spännande. Samtidigt brottas hon med ett äktenskap i kris.

Beskrivningarna av allt det hemska Sarah och hennes familj för uppleva är gripande och man blir berörd. Den är väl värd att läsa.

Sara Fransson

Tatiana de Rosnays Facebooksida:
https://sv-se.facebook.com/tatianaderosnay?ref=py_c (Hämtad 2021-05-10)

© 2024 Östras bokblogg. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.