Hawkins, Paula. 2015. Kvinnan på tåget. Stockholm: Massolit Översättning: Jessica Hallén

Hawkins, Paula. 2015. Kvinnan på tåget. Stockholm: Massolit
Översättning: Jessica Hallén

Varje dag tar Rachel tåget från Ashbury till London, som om hon hade ett arbete att åka till. På vägen till London stannar tåget alltid till vid en signal och under de korta ögonblicken, börjar hon att iaktta ett par i ett hus invid järnvägen. De verkar lyckliga och att leva det perfekta liv som Rachel inte själv tycker att hon har längre. Hon döper mannen och kvinnan till Jason och Jess och börjar att föreställa sig deras liv. En dag är Jess borta.

Vad har hänt och var är Jess? I en nästan dokumentär dagboksform berättar Rachel om sina försök att söka efter spår. Rachel är något av en antihjältinna, ensam och ibland illa bemött på grund av sitt alkoholmissbruk, som hon för en kamp med. Hon har blivit lämnad av sin man, avskedad från sitt arbete, har en usel ekonomi och gör sitt bästa för att försöka uppehålla en fasad av att ha ett fungerande liv. Men intresset för vad som kan ha hänt får henne att lägga all sin tid på att försöka lösa fallet och att utforska sina egna minnesluckor. Var fanns hon själv när Jess försvann och bevittnade hon något?

Under händelseutvecklingen växlar berättarperspektivet mellan tre kvinnor – Rachel, den försvunna Jess och Anna, den nya kvinnan i Rachels tidigare mans liv. Mycket spännande fram till romanens oväntade slut.

Boken finns i vårt Bibliotek.

Rosmarie