Stevenson, Robert Louis. 2008. Skattkammarön. Stockholm: B. Wahlström Illustrerad av Robert Ingpen ; översättning: Christina Westman

Stevenson, Robert Louis. 2008. Skattkammarön. Stockholm: B. Wahlström
Illustrerad av Robert Ingpen ; översättning: Christina Westman

Skattkammarön av Robert Stevenson

Godsägare Trelawny, doktor Livesey och de andra herrarna har bett mig skriva ner alla detaljer om Skattkammarön från början till slut, och inte hålla inne med något utom öns geografiska läge, eftersom det finns skatter där som ännu inte grävts upp. Därför fattar jag pennan i nådens år 17– och går tillbaka till den tid när min far ägde värdhuset Amiral Benbow och den väderbitne gamle sjömannen med ärret efter sabelhugget slog sig ner under vårt tak.

Jag minns honom som om det vore igår, när han kom traskandes mot värdshusets dörr med sjömanskistan på en kärra efter sig. Han var stor och kraftig och ansiktet var brynt av väder och vind. Den tjärade hårpiskan föll över axlarna på den smutsiga blå rocken, och han hade valkiga nävar, fulla av sår och svarta, avbrutna naglar. Ärret efter sabelhugget på ena kinden var smutsvitt. Jag minns att han såg sig omkring i den lilla viken medan han visslade för sig själv …
(Det är svårt att sluta citera den dramatiska och färgstarka berättelsen.)

Så börjar Jim Hawkins nedtecknade berättelse i en av litteraturhistoriens mest kända äventyrsberättelser.  Jim hittar i kaptenens kvarlåtenskap en karta som visar att det finns en gömd skatt. Jim beger sig tillsammans med sina vänner godsägare Trelawny och doktor Livesey på en expedition till havs för att söka efter skatten.  De samlar en besättning till fartyget. Det kommer att visa sig att manskapet består av skurkar.

Berättelsen är oavbrutet spännande och tar oväntade och dramatiska vändningar. Jim tvingas gång på gång att ompröva sina planer och finna nya vägar. I besättningen finns John Long Silver …

Romanen Tresure Island har blivit en klassiker. Berättelsen publicerades redan 1883, först som följetong, innan den kom ut i bokform.

Skattkammarön finns i vårt Bibliotek.

—————————————-

Boardy, Elin. 2014. Mary Jones historia: nedtecknad av mej själv och alldeles uppriktig : om mitt liv samt om Dolores & John Silver, så som jag fått det berättat för mej av dom själva : roman. Stockholm: Wahlström & Widstrand

Boardy, Elin. 2014. Mary Jones historia: nedtecknad av mej själv och alldeles uppriktig : om mitt liv samt om
Dolores & John Silver, så som jag fått det berättat för mej av dom själva : roman. Stockholm: Wahlström & Widstrand

Mary Jones historia: nedtecknad av mej själv och alldeles uppriktig – om mitt liv samt om Dolores & John Silver, så som jag fått det berättat för mej av dom själva  roman, av Elin Boardy

Mary Jones familj kan inte försörja henne. Tolv år gammal beger hon sig till Bristol för att söka arbete. Hon blir kökspiga på värdshuset Kikaren hos Dolores och John Long Silver. Dolores lär Mary Jones att läsa och skriva – ”Men ett ska du veta, Mari: om du ska vara fri så måste du kunna läsa.” (s. 28). Dolores ger Mary Jones en dagbok för att berätta sin historia.

På värdhuset Kikaren fortsätter händelseutvecklingen från Skattkammarön. Personer ur Stevensons roman dyker upp. Mary Jones ger sin bild av dem. Hon lever i en värld av rättslöshet, våld och fattigdom. Men det är även en roman om relationer som utvecklas, vänskap, kärlek och om att våga söka ett eget liv och om att stå upp för den man älskar.

Och – man behöver inte ha läst Skattkammarön för att läsa den här romanen. Mary Jones historia är en roman som klarar sig fint på egen hand. Däremot, väckte den mitt intresse för romanen som den tar sin utgångspunkt i, så jag sökte jag genast upp Skattkammarön, för att läsa den som nästa bok. Kontrasten mot Mary Jones historia är fantastisk.

Elin Boardy är en ny upptäckt för mig. Jag tycker att hon är en lysande författare och vill gärna läsa mer av henne. Läs mer om Elin Boardy på hennes egen hemsida, där hon berättar om sina böcker, sitt skrivande och om sin läsning:
elin.boardy.se

Romanen finns i vårt Bibliotek.

Rosmarie