Itäranta, Emmi. 2017. Minnet av vatten. Stockholm: Modernista. Översättning av Camilla Frostell.

Itäranta, Emmi. 2017. Minnet av vatten. Stockholm: Modernista.
Översättning av Camilla Frostell.

Den globala uppvärmningen har förändrat världen och vatten är en bristvara. De tidigare geografiska gränserna finns inte längre. Noria bor i den före detta Skandinaviska unionen som nu är ockuperat av Nya Qian. Militären övervakar vattenlagarna och ransonerar tillgången på vatten. Det är ett samhälle där rädslan finns överallt och skadar alla relationer.

Noria undervisas av sin far som är temästare i teceremonins konster för att en dag själv bli temästare. Hennes far avslöjar för henne den hemliga vattenkälla med rent vatten som han vaktar. En livsfarlig hemlighet i det övervakade samhället.

Den tidigare historien är glömd och kartan utanför provinsen där de bor är okänd. Noria och hennes bästa vän Sanja gör utgrävningar och undersöker föremålen på en avsjälpningsplats med plastföremål från en tidigare era. De lyckas av starta en gammal inspelning från en forskningsexpedition, som redogör för okända förhållanden, som de bestämmer sig för att undersöka. Noria söker även efter svar om den glömda historien i de tidigare temästarnas böcker.  Det är även en berättelse om att tvingas göra svåra moraliska val.

Det här är en skimrande, vacker, gripande och mycket spännande roman, som är svår att lägga åt sidan och som stannar kvar. Läs den! Emmi Itärantas debutroman har belönats med flera stora utmärkelser och översatts till över tjugo språk.

Romanen finns i vårt Bibliotek.

Rosmarie

Emmi Itärantas hemsida:
http://www.emmiitaranta.com (Hämtad 2021-05-11)