Östras bokblogg

Boktips från läsarna

Barnbruden av Anna Laestadius Larsson

Laestadius Larsson, Anna. 2013. Barnbruden. Stockholm: Piratförlaget

Laestadius Larsson, Anna. 2013. Barnbruden. Stockholm: Piratförlaget

Boken är första delen i en trilogi och tar oss med på en resa till slutet av 1700-talet. Romanen är spunnen ur verkligheten och vissa delar är sanna och vissa är helt påhittade. Romanens huvudfigur är den unga bruden Hedvig Elisabeth Charlotta av Holstein-Gottorp från Eutin i Tyskland, som hämtas till Sverige som hustru till kungens bror, hertig Karl, sedermera Karl XIII. Hon är bara femton år och hon förväntas ge Sverige den tronarvinge som kung Gustav III och hans danska drottning saknar. Hedvig Elisabeth Charlotta skrev dagbok under åren 1775-1817, hela tiden med tanke på att de skulle bli offentliga och publiceras efter det att personerna hon skrev om var döda.

Boken vimlar av kända personer. Axel von Fersen  (den franska drottningen, Marie- Antoinettes älskare) charmar slottets damer. Hans syster Sophie blir från allra första början Charlottas bästa väninna. Naturligtvis får stallmästaren Munck (Muncken) en given plats, han som ledsagade kungen i sängkammaraktiviteterna.

Livet vid hovet står i bjärt kontrast till de vanliga människornas liv i staden Stockholm. Boken skildrar en omåttlig flärd och lyx vid hovet samt den enkla människans liv i en stinkande huvudstad.
Klasskillnaderna är oöverstigliga. I romanen finns intriger av allt vad tänkas kan, såsom kärlek, vänskap, svek, straff och hor.

Anna Laestadius Larssons böcker är fascinerande att läsa och pockar hela tiden på vidare läsning. Boken beskriver en intressant kvinnohistoria, där kvinnorna är männens ägodelar. Författaren skildrar övertygande hur även kvinnorna i samhällets topp behandlades som handelsvaror med begränsat inflytande över sina egna liv. Boken ger samtidigt ett intressant bidrag till en kvinnohistoria som fortfarande till stor del är oskriven.

Lena Ramberg Sörensen

Anna Laestadius Larssons Instagramsida:
https://www.instagram.com/annalaestadiuslarsson
(Hämtad 2021-09-08)

Anna Laestadius Larssons Facebooksida:
https://www.facebook.com/AnnaLaestadiusLarsson
(Hämtad 2021-09-08)

© 2024 Östras bokblogg. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.