Beijer, Sandra. 2017. Allt som blir kvar. Natur & Kultur Allmänlitteratur. Första utgåva 2016.

Matilda blir lämnad av sin sambo Oliver, brutalt, plötsligt och utan någon förklaring. All hennes kärlek för honom finns kvar. Allt rasar samman.

I romanens första rad, står Matilda i en trafikkorsning, omedveten om allt omkring sig. Inom henne är allt ett kaos och förtvivlan. I mobilen söker hon upp numret till sin barndomsvän Miron, som svarar direkt. Han finns sedan hela tiden vid hennes sida och övertalar henne, att hans trettiodagarsidé kommer att hjälpa henne att döva och glömma sin sorg, för att sedan inse att det finns ett liv som väntar på henne, som hon är mer värd än det hon har lämnat. Matilda lämnar sin lägenhet, som nu känns outhärdligt tom och flyttar hem till sin vän Miron.

Det är juli månad i ett mycket hett Stockholm. Simon, en gemensam vän, sluter upp vid deras sida. Miron och Simon gör allt för att Matilda ska bli lycklig. En resttenta väntar på henne och hon vantrivs med sitt butiksjobb. Hon orkar knappt, men följer med in i deras trettiodagarsidé med caféer, fester med drinkar och droger, nattliga vandringar genom Stockholm och farliga rusningar över tungt trafikerade gator och spår. Inget gör henne lycklig, men de två vännernas värme får henne att orka vidare. Kommer hon att kunna glömma Oliver? Vill hon möta honom igen? Hur kommer det att bli efter de trettio dagarna?

Sandra Beijers roman om att bli lämnad, finns i vårt Bibliotek. Romanen är på väg att filmatiseras och bli TV-serie hos SVT. Manus har Sandra Beijer själv skrivit.

När Sandra Beijer inte skriver romaner, så skriver hon på sin blogg hos modetidningen Elle:
https://sandrabeijer.elle.se
(Hämtad 2022-06-17)

Rosmarie

Filmatiseringen finns i åtta avsnitt på Sveriges televisions hemsida, tillgänglig till 2023-01-23:
https://www.svtplay.se/allt-som-blir-kvar
(Hämtad 2022-06-17)