Carlsson, Christoffer. 2019. Järtecken: en roman om ett brott. Stockholm: Albert Bonniers Förlag


En natt i november 1994 utspelar sig en katastrof i samhället Marbäck utanför Halmstad. En ung kvinna mördas och hemmet brinner ner. Olika omständigheter pekar ut hennes pojkvän som den skyldige och han döms för brottet.

Isak är 8 år. Det är hans över allt älskade morbror Edvard som är den dömde. Edvard som lyst upp hans liv. Stunderna med honom har alltid varit något han längtat efter, fyllda av berättelser, glädje och den varma vänskap de hade. Nu raseras allt. I det lilla samhället finns förtvivlan och vrede över vad som hänt, men även mörka berättelser som börjar att kommer fram om Isaks familj, en generation bakåt i tiden. Isak blir genom andra personers berättelser en del av familjens våldsamma historia, och en rädsla och skräck tar honom i besittning, som ett järtecken, ett omen, som fyller honom. Kommer han att kunna undgå ett våldsamt öde?

”Byar har sina minnen. De har livsöden och dödsfall. Många är sammanlänkade.”(s. 80), tänker polisassistent Vidar Jörgensson. Han kan inte släppa fallet. Det kommer att påverka hans liv under många år framöver, liksom det skadar Isak och ger mörka avtryck in framtiden för alla.

I tre tidsavsnitt möter vi personerna och nya misstankar som kommer fram i fallet. Efter händelsernas början i november 1994, flyttas vi framåt i tiden till hösten 2004, för att sedan i en sista del möta personerna och fallets uppklarande under sommaren 2017. Det är långa tidperioder i personernas liv och vad som hänt präglar deras livssituationer. Berättelsen berättas i korta kapitel och handlingen utvecklas hela tiden. Det finns ett kriminalfall, men även skildringen av den närhet som många har till varandra, relationer som förändras och hur omständigheter kan prägla någon, som bygger ett drama. Det omgivande landskapet med mörka skogar och en fors där dramatiska händelser utspelar sig, bildar en suggestiv fond.

Christoffer Carlsson är forskare i kriminologi, och en skicklig kriminalromanförfattare. Järtecken finns i vårt Bibliotek. Den nominerades 2019 till Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman. Vi har även Den osynlige mannen från Salem, som blev utsedd till årets bästa svenska kriminalroman 2013 och Den fallande detektiven, från 2014.

Rosmarie