Martin, George R. R. 2019. Nightflyers. Stockholm: Bookmark Översättning: Ylva Spångberg.

En expedition med forskare lämnar planeten Avalon på rymdskeppet Nightflyer för att söka efter en grupp varelser, volcryn, som länge intresserat och fascinerat forskarteamet.

Planet styrs av en person, kaptenen Royd Eris. För forskarna uppenbarar han sig som ett hologram, en vålnad med röst. Han övervakar allt som händer överallt i planet. Efter ett tag börjar hans närvaro, övervakning och ändå brist på person, att kännas obehaglig. Vem är han och vad har han för syften?

I expeditionen ingår även Thale Lasamer som har en extraordinär telepatisk förmåga att läsa av sina medmänniskors inre. Han blir mer och mer orolig, och till slut paniskt skräckslagen. En skrämmande kraft finns med ombord, som han inte kan identifiera.

Forskaren Melantha Jhirl blir en informell ledare och får en mänsklig kontakt med Royd Eris. Kan hon avvärja hotet och rädda forskningsteamet? Kan hon rädda sig själv?

Det är en mycket skickligt berättad historia om en grupp personligheter, med olika forskarkompetenser och med en mycket dramatisk händelseutveckling i den isolerade miljön, på en färd mot ett mål i världsrymden. En science fiction, men har i lika hög grad en intrig som ett grekiskt ödesdrama och med karaktärer som man inte kan glömma.

Boken kom ut 1980 och belönades med litteraturpriset Hugo Award för årets bästa roman inom science fiction. 1981 kom boken ut i en omarbetad och utökad utgåva. Den skulle lika gärna kunna ha varit skriven i dag. Allt känns aktuellt, intrigen levande och tekniken som den var dokumenterad i dag. David Palumbos illustrationer smälter osynligt in i historien och förstärker bilden av händelserna, personerna och rymdens oändliga mörker som omger dem. Nightflyers finns i vårt Bibliotek både på svenska och engelska.

Romanen filmatiserades 2018 av Netlix och blev en serie.

Rosmarie

George R. R. Martins hemsida:
https://georgerrmartin.com (Hämtad 2021-05-11)