Ekman, Kerstin. 1993. Händelser vid vatten: roman. Stockholm: Bonnier

Ett ljud. Hon vaknade av det. Klockan var fyra på morgonen. Fyra noll två med klockradions röda pinnar. Rummet var gråljust. På fönsterrutorna låg ett randmönster av regndroppar och utanför ångade fukten ur gräsmattan.

Hon blev inte rädd. Med vaksam. Nu hörde hon vad det var: en bilmotor på lågt varv. Ingen kunde ha  ärende upp till henne så tidigt.

Romanen börjar med att Annie väcks och gör iakttagelser som får händelser tjugo år tillbaka i tiden att bli skrämmande närvarande. Då reste hon från Stockholm med sina lilla dotter till det jämtländska samhället Svartvattnet, till en man hon älskar och för att börja arbeta som lärare i ett kollektiv. Hon råkar komma förbi en ödslig plats där ett dubbelmord har begåtts.

Annie bemöts med misstänksamhet i samhället och känner att hon inte passar in, men kommer att stanna kvar. Det fruktansvärda dådet berör alla. Tiden går och man finner inte någon gärningsman.

Berättarperspektivet växlar mellan några få huvudkaraktärer; Annie, den unge Johan som lever ett utsatt liv i sin våldsamma familj och läkaren Birger. Personerna bär själva sina berättelser och historien vibrerar med de skickliga personskildringarna. Deras liv och de själva förändras i berättelsens långa tidsperspektiv, där dåtid och nutid skickligt vävs samman.

Landskapet kring Svartvattnet skildras förtrollande i sin gåtfullhet och skönhet, men även i sin enslighet, karghet och obarmhärtighet. En nyare tid tränger sig på med avverkningar av skog och kalhyggen.

En del obehagliga scener fick mig att känna att jag ville lämna händelserna i Svartvattnet, så snart som möjligt. Det är en skickligt berättad kriminalroman där fallet långt senare blir uppklarat pusselbit för pusselbit, men det samtidigt en berättelse med personer som man inte glömmer och ett landskap som ännu är synligt när man stängt boken efter de sista sidorna.

Just nu kan du lyssna till romanen hos Sveriges Radio som följetong med Rolf Lassgård som uppläsare.
https://sverigesradio.se/radiofoljetongenradionovellen
(Hämtad 2020-09-10)

Snart bli romanen även TV-serie med Pernilla August som regissör.

Boken kom ut 1993. Den belönades med Nordiska rådets litteraturpris, Augustpriset för Årets svenska skönlitterära bok och Svenska Deckarakademins pris för Året bästa svenska kriminalroman.

Det finns de som har kallat romanen den bästa kriminalromanen någonsin. Den finns i vårt Bibliotek.

Rosmarie

Filmatiseringen finns i sex avsnitt på Sveriges televisions hemsida, tillgänglig till 2023-08-18:
https://www.svtplay.se/handelser-vid-vatten
(Hämtad 2023-02-09)