Plath, Sylvia. 2013. Glaskupan. Ny utgåva. Stockholm: Bonnier Pocket. Översättning: Christina Liljencrantz.

Esther Greenwood befinner sig i New York. Året är 1953. Esther har vunnit en skrivartävling och fått ett stipendium. Det har även några andra unga kvinnor som bor på samma hotell som henne. Deras stipendium innebär en sommar med vissa uppdrag för en känd modetidning och inbjudan till fester och evenemang. Esther skriver i modetidningens spalter och läser som redaktör noveller som skickats in till tidningen. Hon känner sig främmande bland de andra unga kvinnorna, obekväm i de helt nya mer glamorösa kläderna, och ensam och tafatt på de rätt så anonyma festerna. Hon tänker tillbaka på hur andras förväntningar på henne har påverkat henne, den i andras ögon perfekte pojkvännen som hon inte älskade och svårigheten att få förståelse för sina intressen. Det finns i tiden normer i synen på kvinnor som hon inte vet hur hon ska förhålla sig till eller ens orka möta. En mans hån och brutala våld mot henne, får allt att falla samman. När hon lyckats att ta sig hem, går hon längst ut på den skyhögt belägna terrassen i det höga hus hon bor i och låter de nya klädesplaggen ett efter ett tyst segla ner med vinden i den mörka New York-natten.

Nästa dag hämtar hennes mamma henne i sin bil vid tågstationen i Boston för färd hem till det samhälle en bit utanför Boston där de bor. Redan i bilen berättar hennes mamma att Esther inte har blivit antagen till den skrivarkurs som hon önskat så mycket. Esther hade knutit alla sina förhoppningar till kursen. Hennes skrivande och hennes utbildningar hade alltid gått så lätt, gett henne framgång och varit hennes identitet. Nu finns inget kvar. Det finns ingen omkring henne som kan erbjuda ett alternativt liv som hon skulle vilja leva och det finns ingen hon känner att hon kan vända sig till. Andras förslag och erbjudanden känns bara fel. Esther blir allt mer förtvivlad. Det känns som en tung glaskupa har sänkts över henne, som gör allt onåbart och hopplöst.

Följ med Esther i en kusligt nära berättad historia av huvudpersonen själv, om att iaktta sitt liv och om att hitta sitt liv. Det är även en berättelse om kvinnors situationer för inte så länge sedan.

Romanen The bell jar gavs ut 1963 under pseudonymen Victoria Lucas. Paralleller har dragits mellan bokens handling och Sylvia Plaths egna liv. Romanen har blivit en modern klassiker och kommer ständigt ut i nya utgåvor. I svensk översättning gavs den ut 1974.

I vårt Biblioteket kan du låna den både på svenska och engelska.

Rosmarie

På SVT Play finns just nu en dokumentär om Sylvia Plath med intervjuer med hennes dotter och vänner, Sylvia Plath – inuti glaskupan. Programmet kan bara ses fram till den 28 juni 2021:
https://www.svtplay.se/video/22436450/sylvia-plath-inuti-glaskupan (Hämtad 2021-06-18)