Östras bokblogg

Boktips från läsarna

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Owens, Delia. 2020. Där kräftorna sjunger. Stockholm: Forum. Översättning: Cecilia Berglund Barklem.

Kya Clark överges som barn i träskmarkerna där hon föddes som yngsta barnet i en familj, med en missbrukande och våldsam pappa som jagat mamman och syskonen på flykt. Kya lever ensam kvar med sin pappa under några år, men redan när Kya är i tioårsåldern, försvinner även han. Kya överlever i samspel med naturen och med hjälp av ett fåtal vuxna människors stöd och växer hon upp till en kvinna med stor integritet. Hennes drivkraft är att förstå sin omgivning och övervinna rädslan för människor. Både kärlek och svek gör henne ännu mer fast besluten att ”ensam är stark”.

Berättelsen är samtidigt en spänningsroman. Ett mord begånget i träsket får genast rykten och spekulationer att rikta misstankarna mot den enstöriga Kya.

En vackert skriven berättelse om ett ovanligt liv fyllt av utanförskap och svek, men också om hopp och mod att våga tro på en människa igen.

Jag tycker mycket om boken för dess vackra språk och beskrivningar av träskmarken som Kya lever i och av, men mest av allt berörs jag att författaren så bra beskriver människans behov av en social tillhörighet och vad utanförskap kan göra med oss. Läs boken som en deckare eller som en roman om en överlevare mot alla odds.

Where the crawdads sing, kom ut i USA 2018 och på svenska 2020.

Marjut

Delia Owens hemsida:
https://www.deliaowens.com (Hämtad 2021-05-10)

© 2024 Östras bokblogg. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.