Östras bokblogg

Boktips från läsarna

Ödesmark av Stina Jackson

Jackson, Stina. 2020. Ödesmark. Stockholm: Albert Bonniers Förlag

Byn Ödesmark finns utanför Arvidsjaur. En by som har blivit allt mer öde.

Liv bor kvar med sin tonårsson Simon i sitt föräldrahem hos sin pappa Vidar. Hon har många gånger försökt att bryta upp, men inte lyckats. Värme och glädje saknas i hemmet och ingen av dem trivs i sin situation. Gamla oförrätter förmörkar bilden av dem i byn. Vidars tidigare skrupellösa mark- och skogsmarksaffärer med grannar, Livs mammas olyckliga liv och hennes egen avsaknad av namngiven pappa för sin son.

Liam, romanens andre huvudperson, försöker att arbeta för ett nytt liv för sig och sin lilla dotter som han har ensamt ansvar för. Bakom sig har han ett kriminellt liv som han delat med sin bror. Hans bror vill inte släppa greppet. Liam känner både oro och fruktan för sin bror.

När Vidar mördas, berörs alla i byn. Det är många som har haft tvister med honom.

Det är en tät, andlöst spännande och mycket skickligt berättad kriminalroman. Personerna är mycket levande beskrivna i varje ögonblick av händelserna, men de är lika mycket personer som man minns för sina egna utsatta livssituationer. Landskapet och omgivningarna är viktig en del av personernas liv, handlingar och berättelsens upphov. Det är svårt att lägga boken åt sidan.

Silvervägen som kom 2018 var Stina Jacksons debutroman. Den utsågs av Svenska Deckarakademins till Året bästa svenska kriminalroman. Jag skulle inte bli förvånad om inte den här kriminalromanen, hennes andra roman, även den får samma utmärkelse. Ser fram emot fler böcker av Stina Jackson. Hon är en mycket intressant författare som rör sig över genregränser.

Romanen finns i vårt Bibliotek.

Rosmarie

© 2024 Östras bokblogg. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.