Alsterdal, Tove. 2020. Rotvälta. Stockholm: Lind & Co

Olof söker sig efter många år tillbaka till huset utanför Kramfors, där hans pappa bor. Han finner honom mördad.

Hela Olofs egna tragiska historia blir på nytt närvarande. När han var 14 år anklagades han för mordet på en ung kvinna. Efter många och långa förhör, erkände han dådet. Nu har över tjugo år gått. Han blir en misstänkt i mångas ögon, trots att han har ett alibi. De upprörda känslorna över vad som hände då, är lika starka och hatet mot Olof väcks till liv igen.

Eira, ung polis har flyttat tillbaka till Ådalen för att börja en tjänst som utredare. Skälet är lika mycket att ta hand om sin mamma som tappar allt mer av sitt minne. Eira har tydligt med sig från sin barndom den skrämmande upplevelse det var med mordet på en ung kvinna i närheten.

När det nutida brottet börjar att utredas, blir spåren i den tidigare brottsutredningen intressanta. Den historiska brottsutredningen börjar att beröra Eiras närmaste och hennes egen historia.

Det är sällan man läser kriminalromaner där intrig och personskildring är så skickligt sammanvävda. Personerna är levande och komplexa, och händelseutvecklingen trovärdig och oupphörligt spännande. En verkligt mycket bra kriminalroman.

Romanen utsågs av Svenska Deckarakademin till Årets bästa svenska kriminalroman 2020. Tove Alsterdals kriminalromaner är översatta till många språk och har läsare över hela världen.

Boken finns i vårt Bibliotek.

Tove Alsterdals hemsida:
http://www.tovealsterdal.se (Hämtad 2021-04-15)

Rosmarie