Mina, Denise. 2020. Verkliga brott. Stockholm: Modernista. Översättning: Boel Unnerstad. Orginaltitel: Conviction.

Anna McDonald lever ett stilla familjeliv med man och två små döttrar på landet i Skottland. Äktenskapet är på väg att ta slut. Hon flyr sin verklighet och upprörda känslor genom att i ensamma, tysta morgonstunder följa en true crime-podd. I det senaste avsnittet hör hon plötsligt att en man hon mött för en del år sedan och kanske blivit lite förälskad i, har mördats med sina barn ombord på sin yacht.

Hennes väninna ringer på dörren i den tidiga morgonen. Det visar sig att väninnan har ett förhållande med hennes man. Annas man lämnar henne med väninnan. De har planerat uppbrottet länge och de beger sig iväg på semester med Annas barn. Kvar är Anna chockerad, förtvivlad och arg.

Hon kan inte sluta att lyssna på true crime-historien om mannen hon mött och rättsfallet med mörklagda händelser. Väninnans man, musikstjärnan Fin Cohen, kommer förbi för att se till henne. De har båda blivit lämnade och förlorat sin tillvaro. Snart är även han engagerad i kriminalhistorien och de reser iväg tillsammans för att undersöka vad som verkligen hänt i fallet. Deras utredning för dem från Skottland till Frankrike och Italien.

Anna lever sitt liv under falsk identitet. Bakom sig har hon övergrepp som hon inte vågar berätta om. Det finns ett samband mellan det hon flytt från och fallet de undersöker. Annas mardröm och fruktan från tidigare blir smärtsamt närvarande. Fin övertalar Anna att de ska starta en podd om fallet. Fin har många följare och deras arbete med fallet blir spridd och gör situationen mycket farlig för dem båda.

Det är en mycket spännande historia som rör sig mellan Anna och Fins sökande i nutid, poddens historia och Annas dolda tidigare liv.

Romanen nominerades av Svenska Deckarakademin till Årets bästa översatta kriminalroman 2020.

Boken som definitivt kan betecknas som en bladvändare, finns på Bibliotekets hyllor.

Denise Minas hemsida:
http://www.denisemina.com (Hämtad 2021-04-15)

Rosmarie