Larsson, Åsa. 2021. Fädernas missgärningar: spänningsroman. Stockholm: Albert Bonniers förlag.

Två män hittas döda, men historien börjar egentligen långt mycket tidigare, när en av männen försvann.

Familj och vänner berörs, även utredaren och åklagaren Rebecka Martinsson, vars mamma varit fosterbarn i en av offrens familjer. Hon hamnar i en jävsituation.

Rebeckas arbetssituation är nästan ohållbar. Hon är överlastad med arbetsuppgifter och känner sig samtidigt isolerad på sin arbetsplats. Hennes pojkvän har lämnat henne och hon är rätt så ensam överhuvudtaget. Flera år tidigare bröt hon upp från en tjänst i Stockholm på en advokatbyrå med affärsjuridik som inriktning, för att flytta hem till Kiruna. Hur ska hon göra nu?

Morden väcker smärtsamma minnen både hos henne och de andra berörda.

Det är vinter och Kiruna är täckt av snö, ett tungt täcke som begränsar framkomligheten, och som ger historien en vacker, vemodig och dramatisk inramning.

”Jag trivdes med Kiruna, sa [polisinspektör Adrian] Fjäder. Men nu tror jag att jag aldrig kommer att besöka stan. Det gör för ont i hjärtat när alla minnen rivs.” (s. 353) Personernas minnen, liv idag och liv som spinner vidare är levande och intressanta skildringar. Det är en inträngande social skildring av utsatthet och kriminalitet, fram till nutid då grov internationell brottslighet även tränger sig in i lokalsamhället. Levnadsödena finns sida vid sida, berättarperspektivet flyttas mellan personerna och mellan tid och rum, utan att berättelsen eller intrigen bryts, utan tvärtom fördjupas och blir intressantare. I romanen finns det mörker, men även underbara kärleksrelationer som utvecklas.

Det här är den sista och avslutande romanen om Rebecka Martinsson i en serie av sex böcker. I romanens efterord skriver Åsa Larsson: ”Hej då, Rebecka Martinsson. Jag skapade dig. Och sedan skapade du faktiskt mig.” (s. 559) Det är den första roman som jag läst om Rebecka och jag följer gärna med henne och hennes levande och intressanta personlighet, genom de tidigare berättelserna.

Romanen utsågs till Årets bästa svenska kriminalroman 2021 av Svenska Deckarakademin. Hennes romanserie om Rebecka Martinsson har prisats tidigare av dem.

Romanen finns i vårt Bibliotek, liksom hennes tidigare romaner om utredaren.

Rosmarie

På Albert Bonniers förlags sida finns det en kort biografi om Åsa Larsson och presentationer av hennes romaner om Rebecka Martinsson:
https://www.albertbonniersforlag.se/forfattare/5818/asa-larsson/
(Hämtad 2023-02-08)

Åsa Larssons Instagramsida:
https://www.instagram.com/forfattarasa/
(Hämtad 2023-02-08)