Brown, Natasha. 2022. Samling. Stockholm: Wahlström & Widstrand. Översättning: Matilda Södergran. Originaltitel: Assembly.

Allt är perfekt, men inget känns riktigt bra. Hon har gjort en lysande karriär i Londons bankvärld. Det har varit en ensam väg och tillvaron känns fortfarande ensam och osäker. Hon saknar de kontakter och den naturliga säkerhet som hennes sambo har med sin familjebakgrund i överklassmiljö.

”Men den finns där. Fruktan. Varje dag bär med sig möjligheten att sabba allt. Varje beslut, varje möte, varje rapport. Det finns ingen framgång, bara ett tillfälligt undvikande av misslyckande. Fruktan. Från väckarklockans vibration och larm tills jag äntligen går och lägger mig igen. Fruktan.” (s. 33).

Vi möter henne på väg att ta tåget från London till Newbury, där hennes pojkvän ska möta henne för bilfärd vidare till hans föräldrars gods. En stor trädgårdsfest på föräldrarnas bröllopsdag väntar nästa dag med familj och vänner.

Tiden som skildras är enbart drygt ett dygn i hennes liv, från att resan tar sin början till den stora festlighetens inledning. Hon har precis fått ett dramatiskt sjukdomsbesked. I sitt yrkesliv har hon fått ännu en befordran. Allt inom henne rämnar. Skildringen blir en smärtsam inre resa. Iakttagelser och tankar om klasstillhörighet och som svart om rasism, fyller henne. Hon känner att i mycket av sitt liv har hon bara överlevt.

Det är en intensiv, reflekterande och mycket personlig berättelse, som även lämnar ett tydligt avtryck om vad många kan möta och känna av osäkerhet, i ett samhälle där omsorg om individer, lyssnande bemötande och möjligheter till rörlighet och behöver vara förutsättningar för var och en. Hennes berättelse stannar kvar.

Romanens korta tidsspann, dramatiskt berättade yttre handling och den inre rösten med tveksamhet och förtvivlan skapar en unik roman.

Samling finns i vårt Bibliotek och även på engelska, Assembly.

Rosmarie

Två intervjuer med Natasha Brown som finns hos konstmuseet Louisiana i Danmarks Louisiana Channel. Marc-Christoph Wagner har mött henne i april 2022 hos hennes danska förlag Gyldendal.

Natasha Brown: A Moment of flux: “They all talk. And I observe.”
https://channel.louisiana.dk/video/natasha-browna-moment-of-flux
(Hämtad 2023-03-07)

Natasha Brown: What math and language have in common: “Math is a very creative subject.”
Natasha Brown har studerat matematik i Cambridge innan hon började att arbeta inom finansvärlden. I den korta intervjun jämför hon det matematiska tänkandet med sitt skrivande.
https://channel.louisiana.dk/video/natasha-brown-what-math-and-language-have-in-common
(Hämtad 2023-03-07)

Natasha Browns hemsida:
https://npbrown.com
(Hämtad 2023-03-07)