Wattin, Danny. 2022. David den mindre vises protokoll. Stockholm: Bokförlaget Polaris

David går på gymnasiet. Det är 1990-tal i Stockholm.

Han betecknar sin familj som en icke religiös judisk familj. Familjen har förlorade familjemedlemmar i Förintelsen. Rädslan finns kvar och de nämner aldrig sin historia.

David beskriver sig själv som en blyg och osäker drömmare. På håll är han förälskad i “skolans fjärde snyggaste tjej” Maja, som är Palestinaaktivist och för att imponera på henne följer han med i demonstrationer.

När en lärare avslöjar att David är jude, blir situationen farlig för David. Han möter antisemitism som han inte ens tidigare tänkt kunde finnas och grovt våld. Händelseutvecklingen eskalerar och David hotas och utnyttjas av nynazister som vill stoppa invandringen. Han vågar inte ta upp något av det som händer med sin familj, utan mörklägger händelserna för sina närstående. Rädslan att hans familj ska råka illa ut växer. Han befinner sig i en gisslansituation han inte längre klarar av.

Den skrämmande utvecklingen i berättelsen, och med en skola och ett omgivande samhälle som inte lyssnar, iakttar och reagerar, väcker upprördhet.

Men, det är det även en berättelse om Davids varma och brokiga familj med personligheter man minns och gärna skulle möta. Modigast och roligast är sherrydrickande och cigarettrökande farmor, som är den enda David berättelsen igenom vågar vända sig till och vara ärlig. Själv är David inledningsvis i romanen, fylld av humor och kreativitet, och ser på sin omgivning med blick för satir.

Titeln anspelar som en historisk skugga på Sion vises protokoll, det förfalskade dokument som har använts i antisemitisk propaganda.

Romanen finns i vårt Bibliotek. Den är en berättad av en ung man som råkar ut för något han inte själv kan klara av och den påminner oss om hur viktiga vi alla är som medmänniskor.

Rosmarie

Förlaget Polaris korta presentation av författaren:
https://www.bokforlagetpolaris.se/danny-wattin/a-0/336
(Hämtad 2023-03-21)

Danny Wattins egen hemsida:
http://www.dannywattin.com
(Hämtad 2023-03-21)