Rosoff, Meg. 2023. Med sådana vänner. Stockholm: Gilla böcker. Översättning: Ulla Roseen. Originaltitel: Friends like these, 2022.

Beth har i hård konkurrens fått en praktikplats över sommaren på en ansedd tidning i New York tillsammans med tre andra praktikanter i hennes ålder. Hon är sjutton år och lämnar ensam sin hemstad för att flytta in i en lånad liten våning som hon delar med två andra unga vuxna och kackerlackor. Hettan sommaren 1983 i New York är obeskrivlig och påverkar alla.

Beth har självkänsla, men känner avståndet till de andra praktikanterna som känner sig mer naturligt bekväma i miljön på redaktionen. Edie, som är en av praktikanterna och Beth, blir oskiljaktiga vänner. Beth tar intryck av den lätthet som Edie rör sig med bland alla och hur smidigt hon knyter kontakter, och av hennes nyfikenhet och kreativitet. Edie ber Beth flytta hem till hennes eleganta våning där hon bor helt ensam. ”Det är den enda regeln för att bo här med mig. Du måste lyssna på mina problem och komma med råd. Jag är impulsiv och du är förståndig. Det är därför vi trivs ihop. Beth suckade. Okej.” (s. 77) Edie lockar Beth att förändra sitt yttre med nya kläder och frisyr. Hon visar henne på arbetsplatsen vad relationer, nätverkande och vara hängiven sitt uppdrag betyder. Ledig tid följer Beth med Edie ut i staden på nattliga promenader med drinkar.

Edies mer gränslösa liv med alkohol, droger och relationer, får Beth att känna sina gränser. Hemligheter och lögner kommer fram. Känner Beth sin närmaste vän?

Det blir en omvälvande sommar i hennes liv. I den stora staden möter Beth allt, på praktikplatsen blir hon en del av redaktionen och får vänner, och hon iakttar och tar ställning till sina relationer och till en förälskelse på ett nytt sätt.

Meg Rosoff kan berätta fängslande som få, med en närhet till personen och den alltid unika och dramatiska intrigen. Upptäck ALMA-pristagaren (Astrid Lindgren Memorial Award) och läs hennes romaner! Läsupplevelser som sedan aldrig lämnar dig. I vårt bibliotek finns romanen även på engelska, Friends like these, och flera andra romaner av författaren.

Rosmarie

Läs mer om Meg Rosoff på hennes hemsida, där det även finns intervjuer:
https://www.megrosoff.co.uk
(Hämtad 2023-06-07)

ALMA-prisets hemsida – Astrid Lindgren Memorial Award, kan du läsa mer om Meg Rosoff. Under ALMA Talks finns en längre intervju med författaren:
https://alma.se/pristagare/meg-rosoff/
(Hämtad 2023-06-07)