Anderson, Laurie Halse. 2015. Skärvor av minnen. Stockholm: Lavender Lit. Översättning: Cecilia Falk. Originaltitel: The impossible knife of memory, 2014.

”En kniv skar genom slöjan mellan nu och då och skärvor av minnen trädde fram” (s. 35)

Haley och hennes pappa Andy har börjat sina liv på nytt. De har lämnat det kringflackande livet genom USA i Andy långtradare. Nu är de tillbaka i det lilla samhälle där de bott tidigare, i det som varit farmors hus. Haley som är arton år ska börja skolan för att senare söka till universitet och Andy har fått arbete på orten.

Haley har svårt att trivas i skolmiljön. Hon gör de uppgifter som intresserar henne, andra lämnar hon och hon tvingas till kvarsittningar. Pappa Andy kommer i konflikt med sina arbetsgivare och mister sina anställningar.

Andy har outhärdliga minnen med sig från att ha tjänstgjort i krig i Irak och Afghanistan. Vad som hänt är ständigt närvarande och tar över i det liv han lever nu. Han försöker att döva sina minnen med alkohol och ibland droger. Raseriutbrott och våldsamhet, gör honom skrämmande och Haley oroar sig ständigt för att något ska hända med honom. Omgivningen ser vad som händer, men samhällets omsorg och krav på att ingripa saknas. Ansvaret för sin pappa har Haley i princip ensam.

Haley miste sin mor som spädbarn. Både hon och hennes pappa befinner sig i svåra situationer. Haley har svårt att släppa in någon i sitt liv och att be om hjälp. Kvar sedan tidigare och alltid närvarande, finns barndomsvännen Gracie, och i skolan dyker Finn upp vid hennes sida. Han vägrar trofast att lämna henne vad som än händer.

Det är gripande och händelserik berättelse, svår att lägga ifrån sig. Den tar upp en social situation inifrån, som sällan skildras. Det är även en stor kärlekshistoria vi möter, med någon som vägrar ge upp och verkligen ser något underbart i den andra, om kärleken som växer fram mellan Finn och Haley, – och som finns mellan Haley och hennes pappa.

Laurie Halse Anderson är en fantastisk författare som lyfter individers situationer, samhällens mörka dolda problem, men som även kan skildrar sina gestalter med en rapp och rolig dialog.

Romanen finns i vårt Bibliotek på svenska och engelska, The impossible knife of memory. I Biblioteket finns även romanen Säg något och på originalspråk Speak.

Rosmarie

Läs mer om Laurie Halse Anderson och hennes böcker på hennes hemsida:
https://madwomanintheforest.com
(Hämtad 2023-08-28)

ALMA-prisets hemsida – Astrid Lindgren Memorial Award, kan du läsa mer om Laurie Halse Anderson och ta del av intervjuer med henne . Under ALMA Talks finns en längre intervju med författaren:
https://alma.se/pristagare/laurie-halse-anderson/
(Hämtad 2023-08-28)

Se samtalet mellan författaren och Jessica Gedin i SVT:s litteraturprogram Babel:
https://www.svtplay.se/video/8YAGbRY/babel/laurie-halse-anderson-mohamed-mbougar-sarr-nina-persson
Kan ses till den 3 november 2023.
(Hämtad 2023-08-28)