Adichie, Chimamanda Ngozi. 2013. Americanah: roman. Stockholm: Bonnier. Översättning: Ragnar Strömberg. Originaltitel: Americanah, 2013.

Ifemulu sitter i en hårsalong i Princeton för att låta fläta sitt hår. Hon har bestämt sig för att återvända till Nigeria efter tretton år i USA. Den tidigare rakt permanentade frisyren finns inte längre kvar och hon har lagt bort den amerikanska accent som hon tidigare eftersträvade. I Nigeria kallas återvändare lite ironiskt ”Americanah”. Hon längtar tillbaka, men vet egentligen inte vad hon har framför sig.

Det har varit en lång omvälvande tid i USA, dit hon kom med ett stipendium för att studera. Den första tiden var en tillvaro i total fattigdom, omöjlighet att få något arbete alls och i förnedring. Hon vågade inte ens berätta för sina närmaste om sin utsatta situation. En väninna hjälper henne att få arbete som barnsköterska i en familj som arbetar med välgörenhet i andra delar av världen.

Ifemulu möter generaliserande och naiva föreställningar om den världsdel hon kommer ifrån och i sitt nya hemland möter hon direkt rasism. Hon har aldrig tidigare tänkt på sin hudfärg.

Hon startar en blogg med sina iakttagelser om den osynliga rasismen. Bloggens skarphet, kontrasterar mot den flödande berättelsen om Ifemulus liv med kärleksrelationer, nära släkt och vänner.

Den stora och skimrande kärlekshistorien mellan Ifemulu och Obinze som möts i Nigeria som tonåringar, genomsyrar historien. De dras omedelbart till varandra som två själsfränder. De skiljs åt när Ifemulu reser till USA, men kan inte glömma varandra, trots att de kommer att bli många år som de lever åtskilda. Dåliga omständigheter, dåligt självförtroende och missuppfattningar gör att de avslutar kontakten.

Obinze, planerade att följa efter Ifemulu till USA, men terrordådet den elfte september stänger gränserna. Han blir istället en illegal invandrare i England. När han sedan återvänder till Nigeria blir han snabbt en framgångsrik och förmögen man, och bildar familj.

Både Ifemulu och Obinze har med sig livsförändande erfarenheter av att möta ett nytt land, men det är även en skildring om att återvända med fler perspektiv till en plats som har förändrats.

De möts igen efter alla år och känslorna är lika starka, men kan deras liv tillsammans bli möjligt, trots att det är det enda de önskar?

Romanen belönades i USA med National Book Critics Circle Award, som bästa skönlitterära bok 2013.

I vårt Bibliotek finns den både på svenska och engelska. Vi har även hennes romaner Lila hibiscus och En halv gul sol, samt Alla borde vara feminister, se TED Talk nedan.

Rosmarie

Ps. I romanen finns en referens till Allt går sönder av Chinua Achebe (s. 522-523) om kolonialism som ett historieskede som inte är avslutat. Den klassikern finns med på vår bokblogg.

Läs mer om Chimamanda Ngozi Adichie på hennes hemsida där man även kan lyssna till föreläsningar, intervjuer, läsa artiklar och följa henne i sociala medier:
https://www.chimamanda.com
(Hämtad 2023-09-24)

Chimamanda Ngozi Adichies har medverkat som talare i TED Talks. Se och lyssna till The danger of a single story och We should all be feminists:
https://www.ted.com/speakers/chimamanda_ngozi_adichie
(Hämtad 2023-09-24)

Se samtalet mellan författaren och Jessica Gedin i SVT:s litteraturprogram Babel om Americanah:
https://www.svtplay.se/video/jXYM4yn/babels-bibliotek/chimamanda-ngozie-adichie-om-americanah
Kan ses till den 27 januari 2024.
(Hämtad 2023-09-24)