Rishøi, Ingvild H. 2021. Stargate: en julberättelse. Stockholm: Flo förlag. Översättning: Marie Lundquist. Originaltitel: Stargate : en julefortelling, 2021.

Ronja drömmer: ”Då måste du hitta stigen. Du förstår det när du hittar den. För där blir det precis som en portal i skogen, det är snö på träden och de böjer sig över dig när du börjar gå. Och du börjar gå.” (s. 21). Drömmen finns med i glimtar genom berättelsen och blir allt mer levande, en stuga visar sig i gläntan, och i den finns den varma kaminen, julgranen med julgransljus och plats för familjen.

Ronja är ungefär tio år och bor med sin syster Melissa, sexton år, och pappa i stadsdelen Tøyen i Oslo. Pappan återfaller i sitt missbruk av alkohol och tillbringar tiden på krogen Stargate. Ronja och Melissa är vana vid ett tomt kylskåp och obetalda fakturor. Nu när julen närmar sig, rycker de in som julgransförsäljare, det senaste arbete som deras pappa lämnade.

Ronja och Melissa har egentligen bara varandra och det finns en stor omsorg och ömhet mellan dem. Hos Melissa finns en rädsla för samhällets hjälp.

I den iskalla tillvaron finns det några enstaka personer som gör skillnad, vaktmästaren på skolan som ser och förstår, och delar med sig av sin lunchsmörgås och grannen Aronsen som stryker ett skrynkligt lucialinne och ger ett hungrigt barn frukost i luciamorgonen.

Romanens tema kan kanske ha inspirerats av H. C. Andersens saga Flickan med svavelstickorna och påminner oss i nutid om utsatthet, barnfattigdom och att leva med missbruk. En julberättelse som är aktuell året om och en uppmaning till oss alla att se vår omgivning och hjälpa så gott vi förmår, och om att även små handlingar kan vara stora och avgörande.

Författaren har en helt fantastisk förmåga att skapa en levande berättelse med oförglömliga personer. Skildringen är både avskalad och rik, verklighetsnära och med magiska dimensioner som blir en självklar del av historien.

En roman som är svår att lägga åt sidan och som lämnar ett tydligt avtryck.

Romanen finns i vårt Bibliotek, där du även hittar författarens novellsamlingar, Vinternoveller, som även finns på bokbloggen, och Historien om fru Berg.

Rosmarie

Just nu kan du lyssna till romanen hos Sveriges Radio som följetong med Amanda Jansson som uppläsare:
https://sverigesradio.se/avsnitt/1-av-1-stargate-en-julberattelse-av-ingvild-h-rishoi
Tillgänglig till och med den 7 november 2024.
(Hämtad 2023-12-18)

Flo förlags hemsida kan man läsa om romanen:
https://www.floforlag.se/https-www-floforlag-se/stargate-en-julberattelse/
(Hämtad 2023-12-18)

och om författaren:
https://www.floforlag.se/forfattare/ingrid-h-rishoi/
(Hämtad 2023-12-18)

Alstermark Cecilia. 2023. Ingvild H Rishøi: Jag är inte politiker, jag är magiker. Kommunalarbetaren.
https://ka.se/2023/12/13/ingvild-h-rishoi-jag-ar-inte-politiker-jag-ar-magiker/
(Hämtad 2023-12-18)