Josephson, Matilda. 2024. Mjölk och människor. Stockholm: Galago

När Matilda börjar i kassan i matvarubutiken så anar hon föga vad som väntar i hennes nya arbetsliv.

På andra sidan kassabandet passerar en ström av människor dagligen. En del av kunderna som fångar uppmärksamheten extra och behöver lite mer omsorg, får ett vänligt porträtt tecknat.

Här möter Matilda personligheter som Konstnären, Humoristen, Känslan, Speciella bananer, Juicemannen, Pionkvinnan och Klas. En del av dem har fått mer utrymme i egna kapitel i den grafiska romanen. Men, livet med kollegorna ger även arbetslivet färg.

När jag stänger boken, längtar jag tillbaka till butikens mikro-makrokosmos, med de färgstarka personligheterna, och till mina älskade egna två livsmedelsbutiker.

Josephson, Matilda. 2024. Mjölk och människor. Stockholm: Galago, s. 43.

Matilda Josephson har egna erfarenheter av att arbeta i livsmedelsaffär.

Hon är en skicklig tecknare och berättare, en skarp iakttagare, som med en mycket ömsint och humoristisk blick, kan fånga vardagens ögonblick på ett sätt så att de finnas kvar och att vi gläds över dem.

Det är här är Matilda Josephsons debutroman. Hoppas att snart få läsa mer av henne. En konstnär och författare som det ska bli spännande att följa.

Den grafiska romanen finns i vårt Bibliotek. Låna och läs den! Den får oss att upptäcka vardagens magi i alla dess detaljer.

Rosmarie

Läs mer om boken på förlaget Galagos hemsida:
https://www.galago.se/bok/mjolk-och-manniskor/
(Hämtad 2024-04-10)

Läs en intervju med Matilda Josephson:
Julius, Staffan. 2024. Matilda Josephson på Ica tecknar livet i matbutiken i Mjölk och människor: En plats för möten och missförstånd. Handelsnytt. 29 januari.
https://handelsnytt.se/2024/01/29/matilda-josephson-pa-ica-tecknar-livet-i-matbutiken-i-mjolk-och-manniskor-en-plats-for-moten-och-missforstand/
(Hämtad 2024-04-10)

Matilda Josephsons Instagramsida:
https://www.instagram.com/matilda.josephson/
(Hämtad 2024-04-10)