Ravn, Olga. 2023. De anställda. Stockholm: Wahlström & Widstrand. Översättning: Johanne Lykke Naderehvandi. Originaltitel: De ansatte, 2018.

Vi befinner oss på det sextusende skeppet som lämnat jorden och ungefär tvåhundra år in i framtiden. Varför de lämnat jorden vet vi inte och inte heller vart de är på väg. Kanske har vår planet blivit obeboelig och att det inte längre finns något alternativ till att lämna jorden, som i Harry Martinsons rymdepos Aniara.

På rymdskeppet finns både människor som bär med sig minnen av livet på jorden, och människoliknande, programmerade AI-varelser.

Under en expedition till planeten Nyupptäckten har man samlat in föremål som är okända för mänskligheten. Föremålen bär på olika sätt spår av liv.

Romanen beskrivs som en arbetsplatsroman. En vetenskaplig kommitté har som sin uppgift att intervjua samtliga anställda under arton månader. Vad väcker de okända föremålen för reaktioner hos de anställda? Kommittén är osynlig i berättelsen och vittnesmålen som fyller romanen är avpersonifierade och anonymt numrerade.

Gradvis och suggestivt dras man som läsare in i ”de anställdas” ekande och sorgliga tillvaro. De försöker uppehålla tillvaron genom att vara goda anställda, precis som AI-varelserna som är skapade för att främst arbeta.

”Jag vet inte om jag längre är mänsklig? Är jag mänsklig? Står det i era papper vad jag är?” (Vittnesmål 010, s. 18).

Minnen finns kvar från jorden och en längtan efter solens ljus, ängar, skogen, regnet, musiken och färska jordgubbar. Ensamheten finns hos dem alla. En del har hologram med sitt barn, som inte längre finns hos dem. Men, även en del AI-varelser talar om sin längtan efter att förmänskligas.

”Varje dag finns det en saknad i mina händer efter att gräva djupt ner i jorden, efter att sänkas ner i en säkerhet som tar emot min död och förvandlar den till sin egen.” (Vittnesmål 159, s. 112).

Både det berättade och det som inte berättas ger historien dynamik. Språket är poetiskt underbart. Det är en fascinerande roman som är svår att lägga ifrån sig och en bok som jag genast vill öppna på nytt, för att ta del av allt det som den rymmer i sitt djup.

Romanen nominerades till The International Booker Prize 2021 och till The Ursula K. Le Guin Prize for Fiction 2022 och National Book Award 2022.

Romanen finns i vårt Bibliotek.

Rosmarie

Läs om författaren och hennes roman på förlaget Wahlström & Widstrands hemsida:
https://www.wwd.se/forfattare/44820/olga-ravn/
(Hämtad 2024-04-24)

Se samtalet mellan författaren och Jessica Gedin i SVT:s litteraturprogram Babel:
https://www.svtplay.se/video/8YAGww3/babel/annika-norlin-olga-ravn-ingrid-carlberg?info=visa
Kan ses fram till den 17 maj 2024.
(Hämtad 2024-04-24)