Rogneby, Jenny. 2023. Vittnet. Stockholm: Ordfront

Medlaren Angela Lans åtar sig att försöka att medla mellan Ina, nu sjutton år och hennes pappa som efter ett långt fängelsestraff är på väg att bli frigiven. Tolv år tidigare bevittnade Ina hur han mördade hennes mamma. Det krävs mycket av Ina för att våga och vilja möta honom på nytt efter alla år. Vi får följa henne både i dåtid och nutid.

Det ges en nattsvart bild av våld inom en familj, ur den berättande då femåriga Inas perspektiv. Skildring är nära personerna. Scener och berättarperspektiv växlar snabbt genom dramat.

Uppdraget blir snabbt en farlig situation för medlaren Angela Lans. Hon upptäcker att hon är förföljd och hon hotas till livet för sin inblandning i fallet.

Angelas egen livssituation är skör. Hennes syster har mist sin familj i ett brott och Angela gör allt för att hjälpa sin syster att orka vidare i livet. Angela börjar att undra om hon verkligen känner sin perfekte sambo. Den oron övergår i misstänksamhet och rädsla.

Angela har tidigare arbetat som utredare inom polisen. Den kompetensen och erfarenheten behöver hon i det här fallet som utvecklas till något farligare än hon kunnat ana, och även i den oväntat skrämmande utvecklingen i hennes privata liv.

Jenny Rogneby är kriminolog och har tidigare arbetat som brottsutredare inom Citypolisen i Stockholm. Hon har ett starkt engagemang för personerna, som hon skildrar med inlevelse. Det känns som om hon samtidigt vill ge sina karaktärer en uppgift att öka vår förståelse för brottsoffers och medmänniskors utsatta liv.

Intrigen går inte att förutse. Handlingen är oavbrutet spännande och överraskande.

Boken finns i vårt Bibliotek, och det gör även Jenny Rognebys debutroman, Leona – tärningen är kastad.

Rosmarie

Jenny Rognebys egen hemsida:
https://www.jennyrogneby.com
(Hämtad 2024-05-06)

Förlaget Ordfronts sidor om författaren och hennes romaner om medlaren Angela Lans:
https://ordfrontforlag.se/forfattare/jenny-rogneby/
(Hämtad 2024-05-06)