Ismaïl, Agri. 2024. Hyper. Stockholm: Albert Bonniers förlag

En familj har tvingats att fly från sitt hemland, den kurdiska delen av Irak, därefter från Iran och vidare till England. Pappa Rafiq var från början läkare, men övergav yrket för att vara med och grunda det kurdiska kommunistpartiet. Hans engagemang leder till en ekonomisk kollaps för hans familj och blir en mycket farlig situation. Vi möter dem första gången 1978 i flyktens början.

Familjen bosätter sig utfattiga i en förort till London. Rafiq lyckas aldrig få ett arbete och hustrun Xezal städar i hemlighet för att kunna ge sina barn modevaror, så att de ska smälta in i de miljöer som hon hoppas ska bli deras framtider.

Berättelsen rör sig mellan olika tider och återges ur de olika familjemedlemmarnas liv och ur barnens nu vuxna tillvaro, med nära porträtt.

Det äldsta barnet Mohammed finns i en hård finansmiljö i London. Konkurrensen är obarmhärtig och en framgångsrik yta betraktas som det primära. Hälsa och sömntimmar är sekundära.

Det mellersta barnet Siver avbryter sina studier på School of Oriental and African Studies i London, för att gifta sig och flytta med sin man till hans föräldrahem i Bagdad. När maken vill gifta sig med en tonåring som sin andra hustru, lämnar Siver honom och flyttar med deras dotter till Dubai, där hon nu fattig, med sin brittiska engelska får arbete en period i en lyxig modeaffär.

Det yngsta barnet Laika lever isolerat i New York där han ägnar sig åt att skapa finansiella högfrekvensalgoritmer, med siktet på att utveckla bättre aktierobotar än de stora aktörernas.

Syskonen finns alla tre i olika situationer i den finansiella världen. Pappa Rafiqs historia och ideella engagemang känns avlägset mot det liv barnen lever.

Vare sig Rafiq eller Xezal kände sig hemma i sitt nya hemland. Mamma Xezal försöker att komma i kontakt med sina barn, men känner inte att hon möter något gensvar från dem. Syskonen, som är utspridda över världen, har inte heller särskilt mycket kontakt med varandra.

Världshändelserna som berör dem strömmar förbi dem i berättelsens växlande tidsavsnitt. De lever alla rätt ensamma liv. Kontrasterna mot den yttre världen förstärker handlingen. 

Det är en medkännande och skarp skildring av vår tid och värld, av bristen på gemenskap, om ytans makt och om det höga priset för engagemang och flykt. Berättelsen har en satirisk skärpa och humor, som som både styrker berättelsen och lyfter fram de mänskliga aspekterna.

Längst bak i boken finns en gedigen källförteckning, där författaren delar med sig av sitt researcharbete.

Det här är Agri Ismäils debutroman, som har publicerats samtidigt i Sverige och England. Han är jurist med erfarenheter av den finansiella sektorn i London, Dubai och irakiska Kurdistan.

Boken finns i vårt Bibliotek.

Rosmarie

Agri Ismaïls hemsida:
https://www.agriismail.com
(Hämtad 2024-09-30)

Se samtalet mellan författaren och Jessica Gedin i SVT:s litteraturprogram Babel:
https://www.svtplay.se/video/KBwkrgJ/babel/agri-ismail-shehan-karunatilaka-ivory
Kan ses fram till den 8 november 2024.
(Hämtad 2024-09-30)

Läs mer om romanen och författaren på Albert Bonniers förlags hemsida:
https://www.albertbonniersforlag.se/bocker/292822/hyper/
(Hämtad 2024-09-30)