Han, Kang. 2016. Vegetarianen. Stockholm: Natur & Kultur Översättning från engelskan: Eva Johansson.

Han, Kang. 2016. Vegetarianen. Stockholm: Natur & Kultur
Översättning från engelskan: Eva Johansson.

Innan min fru blev vegetarian hade jag alltid tänkt på henne som alldaglig i alla avseenden. Om sanningen ska fram var jag inte ens attraherad av henne första gången vi träffades.

Så börjar romanen. Yeong-hye, hans hustru, gör en dag uppror genom att bli vegetarian, efter en mardröm. Hennes omgivning kan inte acceptera hennes vägval. Inget kan få henne att ändra sig. Familjens upprördhet eskalerar under en familjemiddag till våld mot henne. Yeong-hye blir allt tunnare. Hon börjar att visa sin nakna kropp, utan att bry sig. Hon har slutat att bry sig om sin omgivning och blir allt mer ensam.

Det är ett drama i tre akter. Varje del i berättelsen om henne, berättas av en annan person. Andras iakttagelser, perspektiv och egna levnadsberättelser beskriver hennes beslut och vad som hände därefter. Yeong-hyes mardröm, minnen och tankar finns inledningsvis med, men försvinner sedan helt.  Det är en roman om makt och brist på makt, om drömmar och längtan, och om brist på mening i livet. En upprörande berättelse och en skickligt skriven roman.

Romanen finns i vårt Bibliotek.

Rosmarie