Östras bokblogg

Boktips från läsarna

Normala människor av Sally Rooney

Rooney, Sally. 2019. Normala människor. Stockholm: Albert Bonniers förlag Översättning: Klara Lindell.

Rooney, Sally. 2019. Normala människor. Stockholm: Albert Bonniers förlag
Översättning: Klara Lindell.

Connell och Marianne bor i samma mindre stad på Irland. De går i samma gymnasium. Connell är framgångsrik i fotboll. Han är omgiven av vänner. Marianne är helt ensam, mobbad och lyckas inte att ta sig in i någon gemenskap. Connells mamma städar hos Mariannes förmögna familj. Connell och Marianne börjar trevande att ta kontakt, upptäcker att de kan tala med varandra på ett sätt som de inte kan göra med andra och de blir ett kärlekspar. Connell vågar inte erkänna förhållandet för omgivningen och gör allt för att dölja det. Marianne uppmuntrar Connell att ta tillvara på sitt genuina intresse för litteratur och börja att läsa litteraturvetenskap, i stället för juridik.

De följs åt till Trinity College i Dublin. Här blir de sociala rollerna omvända. Connell känner sig ensam och osynlig. Alla i hans nya omgivning verkar att ha en självsäkerhet som får honom att känna sig tafatt. Marianne blir en självklar medelpunkt i kretsen av studenter och får uppskattning i studierna. Maktbalansen är förändrad.

Den starka attraktionen och bandet mellan Connell och Marianne, skildras med nerv, känslighet och ömsinthet. Vi möter dem i avsnitt, med några månaders mellanrum under några omvälvande år i deras liv.

Romanen har funnits högt på bästsäljarlistor, hyllats av kritiker och kallats en framtida klassiker. Läs den! Romanen är svår att lägga ifrån sig och den stannar kvar i sinnet.

I vårt Bibliotek finns den både på svenska och engelska – Normal people. Vi har även Sally Rooneys uppmärksammade debutroman Samtal med vänner. Läs en av Irlands intressanta unga författare!

Rosmarie

© 2024 Östras bokblogg. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.