Swärd, Anne. 2020. Jackie: roman. Stockholm: Albert Bonniers förlag

I imman som bildas på fönsterrutan skriver hon sitt namn, som om hon signerar ett kontrakt, avger ett löfte. Allt ska bli annorlunda nu. Hur vet hon inte, men den detaljen känns mindre viktig. (s.8)

Det är början av en sommar i slutet av 1980-talet och hon har precis tagit studenten. Hon sitter på ett mycket försenat tåg från södra Sverige, på väg mot Stockholm. Den namnlösa kvinnan väljer namnet Jackie till sig. På tåget finns det en iakttagare som intresserar sig för henne, en man drygt tio år äldre än henne. I den försenade ankomsten mitt i natten till Stockholm, lyckas han locka med Jackie till sin vindsvåning för att sova över.

De inleder en relation. Hans intresse för henne och ett annat liv att leva, lockar henne. Den gåta han är med sitt liv och historia som är dold, väcker hennes fascination. De klättrar upp på vindsvåningens tak och tillbringar nätterna med att se stjärnhimlens ljus i nattens tystnad.

Jackie har ett eget liv med ett eget rum på annat håll. På nätterna bär hon ut tidningar i långa ensamma promenader genom Stockholm. Det ger en känsla av frihet. Inkomsten använder hon till lektioner i kroki med planen att sedan söka in på konstskola. Där möter hon Connie, sin enda vän, men som ändå inte är någon att vända sig till när hon verkligen behöver det. Jackie är egentligen helt ensam.

Relationen med mannen går långsamt över till något annat. Han läser hennes dagboksanteckningar i smyg, fotograferar henne när hon sover, kartlägger henne och väntar på henne överallt. Det första slaget kommer.

Berättelsen berättas växelvis helt ur hennes och ur hans perspektiv. En roman som berör och upprör.

Se samtalet mellan Anne Swärd och Jessica Gedin i SVT:s litteraturprogram Babel:
https://www.svtplay.se/video/31596034/babels-bibliotek/babels-bibliotek-sasong-3-anne-sward-om-jackie
(Hämtad 2021-09-23)

Romanen finns i vårt Bibliotek.

Rosmarie

Svenska Akademiens sida om ledamoten och författaren Anne Swärd:
https://www.svenskaakademien.se/svenska-akademien/ledamotsregister/sward-anne (Hämtad 2021-09-23)