Féret-Fleury, Christine. 2019. Juliette – kvinnan som läste på metron. Stockholm: Sekwa förlag. Översättning: Lisa Marques Jagemark.

Juliette är kvinnan som läser på metron. Kanske har du mött henne eller tycker dig känna igen henne?

Varje dag vid samma tid tar Juliette linje 6 i Paris metro, från sitt hem till sitt arbete som fasighetsmäklare. Det liv hon lever är mycket inrutat av tider och i sitt innehåll. Varje dags äventyr är hennes medresenärer, även de lika regelbundna. Hon fascineras av dem och deras läsande. Kvinnan som alltid bläddrar i samma italienska kokbok, mannen som ständigt studerar insekter i en bok med ett prassligt omslag och kvinnan som alltid blir tårögd när hon kommit till sidan 247.

En dag stiger Juliette av metron tidigare för att promenera till sitt arbete. I en rostig metallport på en öde, mörk och avsides gata finns en bok fastklämd. Boken håller porten lite på glänt och har blivit fuktig av det regniga vädret. På porten sitter en emaljskylt med vackra blå bokstäver i ett äldre typsnitt, ”Böcker utan gränser”. Juliette öppnar porten och stiger in. Juliettes liv kommer att förändras.

Följ med Juliette! Det är enkelt och oemotståndligt. Man vill inte lämna hennes sida. Berättelsens magi, äventyr och känsla för Juliette och dem hon möter lämnar avtryck. Men, det är dessutom en bok som kommer att få dig att åtminstone le.

Längst bak i boken finns en lista på några sidor över alla de böcker som Juliette gärna vill lämna som lästips. De boktipsen kommer att ge dig intressant läsning många år framöver (Isslottet av Tarjei Vesaas, Ugglor gråter av Janet Frame, Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf, Sula av Toni Morrison, Glaspärlespelet av Hermann Hesse …).

Romanen hittar du i vårt Bibliotek.

Rosmarie